Novinka Tip Efekt lupa

Milijan Jelić - Morange 2015

 

Valjevo | oranžové, suché

Prvni oranžové víno vinařství z odrůdy Morava, a rovnou pěkně zábavné! Macerovalo se na slupkách po dobu 18 dní, spontánně kvasilo a zrálo v nerezu, má sytě jantarovou barvu a velmi bohatou aromatiku plnou kořenitých, čajových a až medových tónů. Díky pouhým 12% alkoholu je nebezpečně pitelné. Minimální přidaná síra, nečiřeno a nefiltrováno (obsahuje přirozený kal). 
Shodou okolností tato odrůda nenese jméno po části ČR, ale po stejnojmenné srbské řece. Jde o novošlechtěnce, který má v rodokmenu mimo rezistentních odrůd i Ryzlink rýnský a Tramín. 

Dostupnost Skladem
390 Kč
   
Kód produktu 1144
Výrobce Milijan Jelić
Kategorie Srbsko
 
 

Informace o výrobci

milijan_jelic_small

Valjevo, Bujačić

Česko-srbské rodinné vinařství založili Milijan a Renata Jelić v roce 2002, kdy se přestěhovali z Prahy do Valjeva a obnovili vinice na původních viničních tratích na okrajích města. Bylo to právě včas, tehdy zrovna začínala srbská vinařská renesance. Nyní hospodaří na 20 hektarech rozkládajících se na pěti různých polohách s různými typy půdy a podloží. Klima je zde specifické, ovlivňované zejména faktem, že kopcovitá oblast je na samotném předělu panonské nížiny a Dinárského masivu. Důraz je kladen na lokální odrůdu Moravu, místního bílého novošlechtěnce pojmenovaného dle srbské řeky Moravy, dávajícího velmi zajímavá a jemně aromatická vína a vhodného i k delší maceraci na slupkách. V modrých odrůdách vévodí vinicím Kameničanka, valjevský klon staré srbské odrůdy Prokupac. Ve vinařství se zdůrazňuje nutnost minimalizace chemie a aditiv ve vinici i ve sklepě. Roční produkce je kolem 80.000 lahví.

www.milijanjelic.com

Barva Oranžové
Objem 0,75 l
Odrůdy 100% Morava
Podloží jíl, terra rossa, růžový vápenec
Region Valjevo
Ročník 2015
Styl suché
Země původu Srbsko

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.