Domaine Matassa (Francie)
Než se Novozélanďan Tom Lubbe usadil ve francouzském regionu Roussillon, vinařil v Jižní Africe.
Do Francie ho přivedla stáž u vinaře Gérarda Gaubyho a jeho sestry Nathalie, do které se zamiloval a se kterou založil biodynamické vinařství s velmi malou produkcí. Vinice úctyhodného věku leží na kamenitých vápencových půdách ve vyšší nadmořské výšce, která vínu zajišťuje svěžest a dobré kyseliny. Jeho bílá a červená vína z odrůd Macabeu, Grenache Gris, Carignan a Grenache jsou hodně charakterní – nefiltrovaná, intenzivní a bez přidané síry. Tom pracuje i s několika druhy Muškátu, který je v naturální verzi mnohem elegantnější a méně aromatický. Není divu, že se o jeho lahve „perou“ pulzující podniky světové gastronomie v Londýně, Paříži, New Yorku, v Tokiu i Singapuru.
Roussillon, Pyrénées-Orientales