Utopia Cider - Patience 2020 (0.375)
Kyseliny a cukry až na měsíc! Jediná opravdu dezertní záležitost, kterou máme a současně nás i baví.
Jediný cider z Utopie se zbytkovým cukrem, tzv. dezertní.
Jablka jsou mixem pozdních odrůd z desítek sadů, lisují se jako poslední v sezóně.
Čerstvě vylisovaný mošt je zkoncentrován vymražením, na jeden 225 l sud je potřeba 900 litrů moštu. Poté pomalu fermentuje divokými kulturami a zraje 12 měsíců v 225l dřevěném sudu.
Výsledkem je dezertní cider s obsahem 150 g/l zbytkového cukru, ale také 18 g/l kyseliny jablečné. Díky řízné kyselině má chuť Patience neuvěřitelnou hloubku a strukturu.
V minulých letech jste Patience mohli ochutnat v La Degustation Bohême Bourgeoise či Café Savoy, nebo také v Ottolenghi (Londýn).
Doplňkové parametry
Kategorie: | Utopia (ČR) |
---|---|
Styl: | sladké |
Země původu: | Česká republika |
Region: | Jižní Čechy |
Objem: | 0,375 l |
Ročník: | 2018 |
Filtrace: | ne |
Položka byla vyprodána… |
Ivo a Eva nevybrali jméno pro svou malou cidrárnu v Tvrzi Sudkův Důl jen tak náhodou. Snaží se totiž dosáhnout utopického ideálu čistě naturálního cideru. A to se jim neskutečně daří. Jablka z rodinných sadů v okolí po sklizni putují do lisu, z lisu pak do starších 225l dubových sudů po červeném víně, které byly vyčištěny parní lázní. Zde mošt spontánně fermentuje, i malolakticky, a až do další sklizně, tedy celých 12 měsíců, tu i zraje na vlastních kalech. Bez jakýchkoliv dalších zásahů se pak již hotový cider stáčí, bez čerpadla, bez filtrace, bez pasterizace, samozřejmě bez takových berliček jako cukru, kyselin, taninů a podobných. Co sud, to malá šarže tří set lahví. Utopia cidery jsou zážitkem srovnatelným s víny. V ročníku 2018 v Utopii poprvé experimentují i s perlivým ciderem.
Tvrz Sudkův Důl