Oranžová vína

stanko_radikon

Kdybyste před několika tisíci lety ochutnali úplně první vína z bílých hroznů, je téměř jisté, že by taková vína měla mnohem blíže k oranžovým vínům než k vínům bílým, jak je známe dnes. V kolébce vín, Gruzii, se taková vína dělají doposud a patří takřka k jejich kulturnímu dědictví. Novodobá oranžová vína ale pocházejí převážně ze Slovinska, Itálie, Rakouska, ale i Česka a dalších zemí.

Barva těchto vín má mnoho odstínů, škála začíná na zlatožluté a končí u velmi sytě oranžové, někdy až narůžovělé barvy. Vzniká přirozeně po pomletí bílých hroznů a následné maceraci hroznových slupek s moštem a vínem za pomoci jemné oxidace. Tento proces může trvat několik dnů, týdnů či dokonce měsíců. Jsou však vína, která byla "na slupkách" i mnohem déle. Metod a filozofií je víc, cíl je vždy stejný - získat intenzivnější barvu a chuť, originální strukturu a co nejrafinovanější texturu výsledného vína a neztratit přitom projev daného terroiru. Ne že by tomu v případě výroby červného vína bylo jinak, jen se v tomto případě pracuje s hrozny bílými a úplně bez aditiv, velmi často i bez přidané síry. Macerace může probíhat v klasických dřevěných tancích, hliněných amforách (těm původním gruzínským se říká Qvevri), betonových tancích a “vajíčkách”, nerezech nebo i v plastových nádobách. Pravidla nejsou daná. A to ani v tom, jestli bobulky mají být před macerací pomlety či nikoliv. Oranžové víno mnohdy nebývá zcela průzračné, většinou se nefiltruje a nečiří.

Má-li se oranžové víno opravdu povést, musí na něj být použity výhradně hrozny nedecimované syntetickými postřiky a hnojivy. Totéž platí pro postupy v samotném sklepě, kde žádný enologický produkt nemůže nahradit zdravý a kvalitní hrozen. Ve spojení se silnou strukturou tříslovin, které jsou samy o sobě konzervantem a stabilizátorem, z této lehké matematiky plyne, že oranžové víno je patrně tím nejpřírodnějším produktem, který lze ve světě vína nalézt. Díky požehnanému množství tříslovin bývají oranžová vína plné chuti a zajímavé struktury vyznačující se až neuvěřitelnou mnohovrstevností. Tělnatá oranžová vína mají mnohdy svou robustností blíže k červeným vínům, i proto se také podávají na 14-18 °C, při nižších teplotách se zřídka mohou projevit, ale jsou i výjimky. Oproti červeným vínům, často postaveným na alkoholu a “džemových” chutích ovoce je tu ale přednost ve skutečnosti, že dochuť oranžových vín bývá přes rustikální charakter o poznání elegantnější.

U oranžových vín nelze předpokládat primární aromatiku, na jakou býváme zvyklí u jednodušších bílých vín. Většinou nás překvapí komplexní aromatika, kde se míchají kořenité a zemité tóny čajů, různých bylinek a koření, ale např. i kávy a kandovaného ovoce, pomerančové kůry apod. U některých oranžových vín může být škoda vypít láhev ihned. Zkuste přelít část vína do karafy a pozorovat vývoj aromat paralelně s vínem ve sklenici. Jako nejvhodnější typ skla se osvědčily středně velké i větší, širší a více otevřené sklenice (typ Pinot Noir nebo Montrachet).

Největší množství oranžových vín proteče hrdly návštěvníkům restaurací nejvyšší kategorie, kde jsou většinou napárována ke konkrétním chodům. Skvěle se hodí i pro kombinaci s výraznějšími a pikantními chutěmi asijských kuchyní. Ne náhodou jsou “skin-contact whites” nejoblíbenější v Londýně, Tokiu, New Yorku nebo Kodani a zbylých skandinávských metropolích. Tedy v místech, která udávají směr moderní špičkové gastronomii. U nás na této úrovni již dlouho a úspěšně oranžová vína nabízí La Degustation Bohême Bourgeoise a počet fine dining podniků s otevřenou myslí raketově roste. Neznamená to však, že by neměla najít své místo i v běžných dobrých restauracích i barech nebo na stole u Vás doma.

 
390
178013901780
Značky
 
 
Region
Země původu

Stránka 1 z 2 - 32 položek celkem

     
  • Franco Terpin - Rebula Quinto Quarto 2014 Tip Kód: 1061
    Skladem

    Friuli | Collio
    oranžové, suché

    Základní oranžové víno v mé nabídce. Vyžaduje otevřenou mysl, pozornost a ideální podmínky, zejména včasnou dekantaci ideálně 24 hodin před konzumací. Odmění se nádhernými čajovými, kořenitými a bylinnými tóny. Vzniklo po týdenní maceraci na slupkách spontánním kvašením v dřevěném tanku. Pro víno ročníku 2014, který byl oproti předchozím o něco slabší, byly dokonce použity i hrozny Rebuly ze starších vinic, běžně zpracovávané pro top řadu vín - tu se v ročníku 2014 Franco Terpin rozhodl nedělat vůbec a zvýšil tím kvalitu řady Quinto Quarto. 


    390 Kč
       
    Výrobce: Franco Terpin
  • milijan jelic morange Tip Kód: 1144
    Skladem

    Valjevo | oranžové, suché

    Prvni oranžové víno vinařství z odrůdy Morava, a rovnou pěkně zábavné! Macerovalo se na slupkách po dobu 18 dní, spontánně kvasilo a zrálo v nerezu, má sytě jantarovou barvu a velmi bohatou aromatiku plnou kořenitých, čajových a až medových tónů. Díky pouhým 12% alkoholu je nebezpečně pitelné. Minimální přidaná síra, nečiřeno a nefiltrováno (obsahuje přirozený kal). 
    Shodou okolností tato odrůda nenese jméno po části ČR, ale po stejnojmenné srbské řece. Jde o novošlechtěnce, který má v rodokmenu mimo rezistentních odrůd i Ryzlink rýnský a Tramín. 


    390 Kč
       
    Výrobce: Milijan Jelić
  • Claus Preisinger - Kalkundkiesel 2016 Tip Kód: 1191
    Skladem

    Burgenland | oranžové, suché

    Vynikající cuvée Pinot Blanc, Veltlínského zeleného a Chardonnay bylo macerované na slupkách (2-8 týdnů dle odrůdy) a nazrávalo v dubových sudech po dobu jednoho roku, přesto je velice elegantní, lehké a osvěžující. Oranžové víno toho opravdu nejjemnějšího druhu. Lahvováno bez filtrace a přidané síry. Skvělý poměr kvality a ceny!


    435 Kč
       
    Výrobce: Claus Preisinger
  •  
  • Dobrá Vinice - Sauvignon Blanc Qvevri 2013 Kód: 1178
    Skladem

    Znojemsko | oranžové, suché

    Polovina vína byla kvašena a macerována v gruzínské 1000-litrové nádobě qvevri z červené terakoty 10 měsíců na slupkách. Druhá polovina kvasila a zrála v nových 500 litrových dubových sudech. Po spojení vína odpočívala v dubových sudech dalších 6 měsíců. Víno má naoranžovělou barvu a je nefiltrované. Hrozny pocházejí z NP Podyjí z vinic obdělávaných v biorežimu.


    530 Kč
       
    Výrobce: Dobrá Vinice
  • Movia Ambra sivi pinot Grigio Kód: 1171
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    10 dní na slupkách macerovaný Pinot Gris, pouze samotok bez lisování. Zrálo 18 měsíců v sudech z francouzského dubu. Sytá jantarová barva, nečiřeno, nefiltrováno.


    550 Kč
       
    Výrobce: Movia - Aleš Kristančič
  • Janko Štekar - Chardonnay Kuisko 2008 Kód: 1079
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    Jeden z nejsytějších odstínů oranžové, co si dokážete představit. Hutné, rustikální, ale s pěknou strukturou, velmi aromatické a celkově nesmírně působivé Chardonnay. Tóny bylinek, čajů a koření. Spontánně kvašeno a macerováno 20 dnů na slupkách, poté zrálo 24 měsíců ve větších dubových sudech. Nečiřeno, nefiltrováno, minimální přídavek síry před lahvováním.


    620 Kč
       
    Výrobce: Janko Štekar
  •  
  • Janko Štekar - Re Piko 2009 Kód: 1078
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    Kdo dokáže udělat harmonický ryzlink v oranžové podobě, zaslouží si velký respekt. V případě Re Piko je tu v cuvée vedle ryzlinku rýnského ještě 10% lokálního Pikolitu, proto ta nepřehlédnutelná kořenitost. Spontánně kvašeno a macerováno 28 dnů na slupkách, poté zrálo v akátových sudech po dobu tří let. Výsledkem je krásně vyvážené víno, které se nemusíte bát mít otevřené po více dnů a pozorovat jeho vývoj. Nečiřeno, nefiltrováno, minimální přídavek síry před lahvováním.


    620 Kč
       
    Výrobce: Janko Štekar
  • Janko Štekar - Rebula Prilo 2009 Kód: 1172
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    Jankova Rebula v oranžové podobě. Víno bylo spontánně kvašeno a macerováno tři týdny na slupkách, poté zrálo v akátových sudech po dobu tří let. Výsledkem je krásně vyvážené víno, které se nemusíte bát mít otevřené po více dnů a pozorovat jeho vývoj. Nečiřeno, nefiltrováno, minimální přídavek síry před lahvováním.


    620 Kč
       
    Výrobce: Janko Štekar
  • Movia - Lunar Chardonnay 2008 Kód: 1086
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    Velmi intenzivní a charakterní oranžové víno macerované v dubových sudech po dobu 8 měsíců na celých bobulích, které byly ručně odtrhány z hroznů. Víno lahvováno samospádem přímo ze slupek při úplňku a bez přidání síry. Kalné, nečiřené, nefiltrované. Doporučuje se dekantace, viz video s vinařem.


    620 Kč
       
    Výrobce: Movia - Aleš Kristančič
  •  
  • Movia - Lunar Rebula 2008 Kód: 1085
    Na dotaz

    Goriška brda | oranžové, suché

    Velmi intenzivní a charakterní oranžové víno macerované v dubových sudech po dobu 8 měsíců na celých bobulích, které byly ručně odtrhány z hroznů. Víno lahvováno samospádem přímo ze slupek při úplňku a bez přidání síry. Kalné, nečiřené, nefiltrované. Doporučuje se dekantace, viz video s vinařem.


    670 Kč
    Výrobce: Movia - Aleš Kristančič
  • Movia - Lunar Rebula 2013 (1 l) Kód: 1175
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    Velmi intenzivní a charakterní oranžové víno macerované v dubových sudech po dobu 8 měsíců na celých bobulích, které byly ručně odtrhány z hroznů. Víno lahvováno samospádem přímo ze slupek při úplňku a bez přidání síry. Kalné, nečiřené, nefiltrované. Doporučuje se dekantace, viz video s vinařem.


    670 Kč
       
    Výrobce: Movia - Aleš Kristančič
  • Christian Tschida - Himmel auf Erden Maischevergoren 2016 Novinka Tip Kód: 1198
    Skladem

    Burgenland | oranžové, suché

    Jediné oranžové víno od Christiana Tschidy. Scheurebe z 55 let starých vinic. Vše pošlapáno nohama, poté macerováno po dobu 2-6 týdnů a šetrně vylisováno. Zrálo 10 měsíců ve větších dubových sudech, lahvováno bez filtrace a bez přidané síry. Himmel auf Erden v překladu znamená "nebe na zemi". Potvrzujeme! Aneb i oranžové víno může být nesmírně elegantní. 


    730 Kč
       
    Výrobce: Christian Tschida
  •  
  • Batič - Zaria 2014 Kód: 1096
    Skladem

    Vipavska | oranžové, suché

    Oranžový otisk Vipavské doliny. Sedm odrůd v elegantním cuvée vyrobeném měsíční macerací na slupkách v dubových tancích a ročním zráním ve větších dubových sudech. Kořenité, spíše elegantní a štíhlé víno plné čajových tónů.


    740 Kč
       
    Výrobce: Batič
  • Radikon - Oslavje 2007 (0,5 l) Kód: 1066
    Na dotaz

    Friuli | Collio
    oranžové, suché

    Oslavje je název vesničky, kde se nachází vinařství. Slovinsky Oslavje, italsky Oslavia. Chardonnay, Pinot Grigio a Sauvignon se v tomto cuvée sjednotili přímo dokonale. Každá z odrůd byla na slupkách různě dlouho, ale Pinot Grigio kvůli barvě nějméně. Na svůj věk má víno živou a výraznou oranžovou barvu. V aromatice klasicky bylinky, čajové tóny, kandované ovoce. Harmonické tělo a překvapivě hravá, výborně zakomponovaná kyselina. 4 měsíce macerace na slupkách v dubových tancích. Zrání 4 roky ve velkých dubových sudech a další 2 roky v lahvi. Kalné, nečiřené, nefiltrované. 

    Najdete na vinných listech světových top restaurací. Pozor, jde o půllitrovou láhev.

     


    780 Kč
    Výrobce: Radikon
  • Franco Terpin - Sialis Bianco Valentina 2008 Kód: 205

    Friuli | Collio
    oranžové, suché

    Nádherné cuvée, Francova vlajková loď. To nejlepší v limitované edici 1300 lahví. Spontánně kvasilo v dubových tancích a zrálo 1 rok ve starších dubových sudech, poté 1 rok v nerezu a 5 let v lahvi. Neváhejte!


    790 Kč
    Výrobce: Franco Terpin
  •  
  • Radikon - Slatnik 2015 Kód: 1204
    Skladem

    Friuli | Collio
    oranžové, suché

    Základní a přesto perfektní oranžové víno od legendy tohoto stylu, vinařství rodiny Radikon. Oproti jejich ostatním vínum, která se macerují až 3-4 měsíce, je cuvée Slatnik na slupkách “pouhých” 10 dnů, ale i tak jde o neuvěřitelně efektní záležitost. Chardonnay s Friulanem si spolu velmi dobře rozumí a dávájí vzniknout tónům bylinným, kořenitým i nazrále citrusovým. Zrálo 18 měsíců v dubových sudech. Kalné, nečiřené, nefiltrované. Velmi výrazná “popová” oranžáda se schopností způsobit wow-efekt komukoliv a kdykoliv. Najdete na vinných listech světových top restaurací.


    790 Kč
       
    Výrobce: Radikon
  • Ščurek - Kontra 2012 Tip Kód: 1092
    Skladem

    Goriška brda | oranžové, suché

    Kontra nepřímo může za to, že jsme se rozhodli začít dovážet vína. Od začátku sklízela obrovský úspěch a bylo jasné, že její obliba bude jen růst. A kdo by se divil, vzniká naprosto fascinujícím způsobem: Hrozny Rebuly a Chardonnay se ručně odzrní, nasypou do 300 litrových dubových sudů s odklopným víkem, dolijí čerstvým moštem, nechají se prokvasit a pohromadě macerovat po dobu 16 měsíců. Hotové víno se lahvuje přímo ze sudů bez přidání síry. Aromatika a chuť se vyznačují natolik pestrou škálu vjemů, že je zbytečné zde všechny vypisovat a pokoušet se uchopit je slovy. Nutno ochutnat! Kalné, nečiřené, nefiltrované.


    830 Kč
       
    Výrobce: Ščurek
  • Claus Preisinger - Edelgraben Grüner Veltliner 2014 Kód: 1033
    Skladem

    Burgenland | oranžové, suché

    Veltlín z 45 let starých vinic na břidlici a vápenci. Strávil 14 dní na slupkách a poté rok v 600 l dubových sudech. Lahvováno nečiřeno, nefiltrováno a bez přidané síry!


    870 Kč
       
    Výrobce: Claus Preisinger
Další produkty

Stránka 1 z 2 - 32 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.