Ivo a Eva nevybrali jméno pro svou malou cidrárnu v Tvrzi Sudkův Důl jen tak náhodou. Snaží se totiž dosáhnout utopického ideálu čistě naturálního cideru. A to se jim neskutečně daří. Jablka z rodinných sadů v okolí po sklizni putují do lisu, z lisu pak do starších 225l dubových sudů po červeném víně, které byly vyčištěny parní lázní. Zde mošt spontánně fermentuje, i malolakticky, a až do další sklizně, tedy celých 12 měsíců, tu i zraje na vlastních kalech. Bez jakýchkoliv dalších zásahů se pak již hotový cider stáčí, bez čerpadla, bez filtrace, bez pasterizace, samozřejmě bez takových berliček jako cukru, kyselin, taninů a podobných. Co sud, to malá šarže tří set lahví. Utopia cidery jsou zážitkem srovnatelným s víny. V ročníku 2018 v Utopii poprvé experimentují i s perlivým ciderem.
Jablečný Piquette vzniklý v kolaboraci s Petrem Maradou. Koferment z řídkého moštu zbylého po vymražení moštu na dezertní cider Patience, macerovaný s výlisky Frankovky z...
Perlivý suchý cider, stvořený v Utopii metodou Pétillant-naturel z odrůd Matčino, Gdaňský hranáč a Cortland. Cider byl nalahvován ještě před skončením primárního kvašení,...
Tichý, suchý cider, který zrál 12 měsíců ve starším dubovém sudu z odrůdy Strýmka.
Kód: 5115
Přihlaste se prosím znovu
Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.