Izaak Reich, staronový příběh českého skla

 

Izaak Reich, staronový příběh českého skla

Vinné sklo značky Izaak Reich k nám dorazilo ještě horké ze sklářské pece ve
Starých Hutích. V ní se pod vedením Adama Havlíčka začíná psát nový příběh
českého sklářství. Kam až sahají jeho kořeny a co s nimi má společného lipový list,
kterým se inspiroval designér Rony Plesl?

 

První kapitola příběhu

Adam Havlíček, majitel oblíbeného penzionu Zikmundov, se rozhodl ke zrenovovanému statku s hájenkou připojit i sklárnu — a ne ledajakou. Nedaleko jeho nynějšího penzionu se totiž nachází pozůstatky bývalého sklářského impéria, které v dobách své největší slávy za Rakouska-Uherska vyváželo legendární české sklo do celého světa. Úspěšnou sklářskou značku na Vsetínsku vybudovala židovská dynastie Reichů, která do Starých Hutí přišla roku 1814. Tehdy si mladý podnikatel Izaak Reich pronajal zpustlou sklárnu od šlechtické rodiny Berchtoldů a postupem času firmu postavil na nohy. A víc než jen to. Ke sklárně se připojovaly další: Koryčany, Květná a Kněhyně. Rodinný podnik úspěšně rozšiřovaly Izaakovy děti a z rodiny Reichů se tak v 19. století stala nejvýznamnější sklářská autorita tehdejší monarchie. Firma S. Reich vlastnila víc než 11 skláren po celé Moravě a věhlas měla na evropském trhu i za oceánem.

 

 

Zánik sklářského království

Jak se tedy stalo, že dynastie Reichů nemá ve Starých Hutích ani pamětní desku? Sláva jejího skla se totiž na přelomu století začala tříštit. Konec monarchie přinesl neklid, ekonomické situaci ve sklářství uškodila i automatizace výroby. Poptávku po ručně foukaných, tenkostěnných sklenicích na trhu nahradila ta po levnějším a rychleji vyráběném skle. Sklářská značka už se z této změny nikdy nevzpamatovala. Poslední ránu zasadila podniku ekonomická krize ještě před začátkem druhé světové války, během které většina rodiny Reichů zahynula v koncentračních táborech. Z bývalého impéria zbyla ve Starých Hutích jen vyhaslá pec — a starobylá lípa, kterou na začátku sklářského příběhu zasadil na dvoře samotný Izaak Reich. 

 

 

Nový Izaak Reich

Adam Havlíček na ambice rodiny Reichů navazuje neméně velkou vizí. K nové kolekci Linden přizval kromě Ronyho Plesla i vinaře Jaromíra Galu, který dohlížel na to, aby se ze skla ručně foukaného do dřevěných forem i krásně pilo. Pod jejich rukama vzniklo spektrum tenkostěnných sklenic, které tu podle nás nemá obdoby. Ve vizuální identitě od Aleše Najbrta nyní značka míří na světový trh a my jsme hrdí, že sklenice Linden v Česku můžete koupit jen u nás ve Winegeek. Ať už sáhnete po velkorysé sklenici na červené víno, delikátní variantě na lehčí bílá nebo po tulipánové sklence na bubliny, můžeme vám slíbit, že každá z nich povýší zážitek z vína na úplně novou úroveň. Náš tip? Univerzální tvar Red&White, ve kterém si vychutnáte oranžová, strukturovanější bílá i lehčí a středně plná červená vína.