Organické nebo naturální víno?

 

Organické nebo naturální víno? A jaký je v tom vlastně rozdíl?

Asi už tušíte, že ve Winegeek pro vás vybíráme jen organická vína. Možná ale tak úplně přesně nevíte, co to znamená — a když potom zjistíte, že váš kamarád hrdě vyznává jenom „naturálky”, váš zmatek je kompletní. Kolem vína se točí spousta pojmů, ty spojené s udržitelným vinařením by vás ale přece jen měly zajímat trochu víc, i pokud nejste zrovna sommelier. Prozradí vám totiž, co všechno se ve vaší sklence vína vlastně skrývá. 



Organické víno a jeho mnoho tváří 

Jestli je pro Winegeek něco zásadní, tak hospodaření s respektem k půdě a jejímu zdraví. Na tomto základě se shodneme s tou nejširší definicí organických vín — všichni naši vinaři své hrozny pěstují bez herbicidů a tvrdých chemických postřiků, které se na konvenčních vinicích často běžně používají. Kromě negativního dopadu na ekosystém je tento způsob ale nešetrný i k našemu zdraví, protože v každé sklence do sebe spolu s vínem kromě reziduí pesticidů můžete vpravit dávku až 40+ různých aditiv, které se do konvenčních vín mohou přidat ve sklepě. V našem výběru žádná taková vína nenajdete, zakládáme si totiž na organickém přístupu.

Organické víno je nicméně široký pojem a množství kategorií, které se pod ním schovává, by vás asi překvapilo. Někdy jde o legálně ustanovenou certifikaci a o chuti a původu hroznů vám toho příliš nepoví. Jindy zase nevylučuje přidání dalších dodatečných aditiv. My jsme si proto nastavili svůj Winegeek standard: do organického vína naši vinaři přidávají jen kvasinky a trochu siřičitanů, nic víc. A jak to s tou sírou vlastně je? Není to nutně „špatné” aditivum, jak jsme vysvětlili v tomto článku. Podstatné je ale množství přidané síry, které u nás najdete jen minimum.

 

 

Naturální víno a vinaři puristé 

Naturální vína sice patří do rodiny vín organických, mají ale svou svébytou povahu a postupy. Fermentují spontánně bez přidaných kvasinek a zpravidla bývají také nefiltrovaná. Naturální vinaři se svým přístupem k pěstování hroznů navzájem liší — někteří tolerují malé množství siřičitanů, jiní vyznávají víno bez jakýchkoliv intervencí. To může ve finále znamenat třeba kal, perlení nebo nezvykle živou chuť. Jak už jste si nejspíš všimli, naturální víno je v poslední době na vzestupu. My už mu ale fandíme déle než dekádu a naturální vinaři v našem repertoáru tímto způsobem hospodaří roky, někteří po generace! Pokud jsme vás nalákali, doporučujeme vyzkoušet třeba autentická naturální vína od Andiho Weiganda, mladého vinaře z německého Iphofenu, který do každé lahve dává kus srdce.

 

Biodynamické víno v rytmu Luny

Pokud jsme z vás tímto článkem rázem udělali fanouška udržitelného vinařství, budou vás zajímat i vína biodynamická. Tahle zvláštní odnož organického vína odkazuje na rakouského filozofa Rudolfa Steinera, který zemědělství viděl jako živý organismus, napojený na lunární a sluneční rytmy. Biodynamické vinařství proto využívá jen prostředky zemi vlastní; třeba minerály, bylinky nebo trus. Hospodaření se pak řídí čtyřmi cyklickými fázemi, co určují dobu sklizně i odpočinku. Biodynamická vína nyní ve Winegeek selekci zastupuje například Johannes Zillinger.

 

Veganská vína? U nás všechna i žádná

Jak z našeho povídání vyplývá, u nás se soustředíme na pevný základ organických vinařů a několika naturálních a biodynamických vinařství, jejichž výběr pomalu a pečlivě rozšiřujeme. Zakládáme si totiž na tom, že všechny vinaře známe osobně a za jejich kvalitu můžeme dát ruku do ohně. Také u nás mimochodem najdete výhradně veganská vína. Žádný z našich vinařů při stabilizaci vín totiž nepoužívá aditiva živočišného původu, které jinak bývají velmi běžná při čiření či “krášlení” vín - produkty z vaječných bílků, želatiny např. z rybích měchýřů či kaseinu - mléčného proteinu. Když jsou dobré a zdravé hrozny, více netřeba.

 

Pokud nevíte, kde u nás začít ochutnávat, sáhněte po našem Bestsellers sixpacku, který ověřily stovky zákazníků před vámi.